Töltött tök
2008.10.04. 13:59
Hozzávalók: 1 db húsos, kerek tök (kb. 3,5 kg), 85 dkg darált borjúhús, 1 csomag petrezselyem, 15 dkg gyöngyhagyma, 4 dkg vaj, 5 dkg fenyőmag, 15 dkg zöld olajbogyó (maggal), 1 dkg zsázsa (morzsolt), 8 dkg mazsola, 5 dkg zsemlemorzsa, 3 db tojás, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 15 dkg rizs, 4 evőkanál olaj, 5 dkg tökmag, díszítésül babér ágacska vagy más zöldfűszer
A petrezselymet megmossuk, finomra aprítjuk. A hagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk, forró vajon, a fenyőmagot és a petrezselymet is hozzáadva átpirítjuk. Az edényt levesszük a tűzhelyről. Egy szem olajbogyót a díszítéshez félreteszünk, a többit kimagozva durvára aprítjuk, hozzákeverjük a zsázsát. A darált húsba dolgozzuk a hagymakeveréket, az olajbogyót, zsázsát, mazsolát, zsemlemorzsát, a tojásokat, sóval, borssal, fahéjjal fűszerezve. A tök tetejéről éles késsel levágjuk a kalapot, kanállal kikaparjuk a magokat, és a lágy, szálas részt. A tök belsejét bedörzsöljük sóval, borssal. A kissé megsózott rizst az aljára terítjük. Utána betöltjük a húskeveréket. Egy sütőlemezt alufóliával borítunk, ráállítjuk a tököt, körben bekenjük olajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 2 óráig sütjük, majd 160 fokon készre sütjük. A megtisztított tökmag egyharmadát durvára aprítjuk. Tálaláskor a tököt egy mélyebb tálra helyezzük, megszórjuk az aprított és az egész magokkal, az olajbogyóval, és babér- vagy más zöld levélkékkel díszítve helyezzük az asztalra.
Éles fűrészkéssel adagoljuk a tányérokra. Fűszeres, aromás paradicsommártást is adhatunk hozzá.
Elkészítési idő: 120-130 perc
Egy adag: 2962 kJ/708 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor
|