Tlttt tk
2008.10.04. 13:59
Hozzvalk: 1 db hsos, kerek tk (kb. 3,5 kg), 85 dkg darlt borjhs, 1 csomag petrezselyem, 15 dkg gyngyhagyma, 4 dkg vaj, 5 dkg fenymag, 15 dkg zld olajbogy (maggal), 1 dkg zszsa (morzsolt), 8 dkg mazsola, 5 dkg zsemlemorzsa, 3 db tojs, 1 csapott teskanl rlt fahj, 15 dkg rizs, 4 evkanl olaj, 5 dkg tkmag, dsztsl babr gacska vagy ms zldfszer
A petrezselymet megmossuk, finomra aprtjuk. A hagymkat meghmozzuk, aprra vgjuk, forr vajon, a fenymagot s a petrezselymet is hozzadva tpirtjuk. Az ednyt levesszk a tzhelyrl. Egy szem olajbogyt a dsztshez flretesznk, a tbbit kimagozva durvra aprtjuk, hozzkeverjk a zszst. A darlt hsba dolgozzuk a hagymakeverket, az olajbogyt, zszst, mazsolt, zsemlemorzst, a tojsokat, sval, borssal, fahjjal fszerezve. A tk tetejrl les kssel levgjuk a kalapot, kanllal kikaparjuk a magokat, s a lgy, szlas rszt. A tk belsejt bedrzsljk sval, borssal. A kiss megszott rizst az aljra tertjk. Utna betltjk a hskeverket. Egy stlemezt aluflival bortunk, rlltjuk a tkt, krben bekenjk olajjal. Elmelegtett stben 180 fokon kb. 2 rig stjk, majd 160 fokon kszre stjk. A megtiszttott tkmag egyharmadt durvra aprtjuk. Tlalskor a tkt egy mlyebb tlra helyezzk, megszrjuk az aprtott s az egsz magokkal, az olajbogyval, s babr- vagy ms zld levlkkkel dsztve helyezzk az asztalra.
les frszkssel adagoljuk a tnyrokra. Fszeres, aroms paradicsommrtst is adhatunk hozz.
Elksztsi id: 120-130 perc
Egy adag: 2962 kJ/708 kcal
Ajnlott ital: szraz fehrbor
|